Новата земеделска програма тръгва през март

През март ще започне да действа новата Програма за развитие на селските райони, по която ще се финансират проекти от следващия програмен период на Европейския съюз. Това съобщава министърът на земеделието Десислава Танева в интервю пред "Труд".

Все още редактираният вариант на програмата не е изпратен в Брюксел за одобрение.

Първа ще заработи мярката за инвестиции в модернизацията на стопанствата. Бюджетът на тази мярка е 150 млн. евро. Идната седмица наредбата за тази мярка ще бъде обявена за обществено обсъждане. През март също се очаква да бъде отворена за кандидатстване мярка "Млад фермер". Танева посочва, че идеята е изработването на проектите на такива фермери да е безплатно и да става от Националната служба за съвети в земеделието.

Министърът допълва, че този път няма да се допуснат грешките от предходния програмен период, при който 80 на сто от младите фермери кандидатствали с проекти за отглеждане на калифорнийски червей. Изискванията към такива проекти са завишени.

След като първият вариант на програмата е бил върнат със забележки от Брюксел, при преработката му са завишени средствата за инвестиции на фермери (776 млн. евро), а са намалени за техническа помощ и консултантски услуги.

Танева съобщава още, че в момента се обсъжда възможността проектите на общините да се оценяват не от Държавен фонд "Земеделие", а от министерството заради множеството забележки по обществени поръчки, получени в предходния програмен период. Министърът допълва, че явно ще се наложи и да се подобрят контролните механизми за такива проекти.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner